![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtNYVDChj6q-r15M6RfD0c0_Cowh6KUWbIhRwumyNq1JBkjrzuYUBBk2gG_s87JnZ0y9hlUei6C9hXGHmF_H7t0WczWyHl_945q2FUOseb5-l5FQTUunSlpr8WJ23JIaREJUi8_WE247yM/s1600/k%C4%B1yga%C5%9Fa.jpg)
Mayalı hamur yapılacak
Bi kilo una 1.5 subardağı ılık su,bi tatlı kaşığı şeker,bi tatlı kaşığı tuz
Şeker kabartması için konur, yaş maya konur yarım bardakta yoğurt konup(Hamuruna yoğurt konulursa daha gevrek olur koymazsak da olur o zaman suyunu arttırırız )hamur yapılıp üstü kapatılıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır
Ellediğimizde kabarıp iplik iplik olmuşsa mayası gelmiştir yaklaşık 20dk yeter
Ele yapışmasın diye el yağlanıp iri yumurta büyüklüğünde hamur parçası koparılıp yarım serçe parmak kalınlığında elle tap tap tatlı tabağı iriliğinde açılıp ortası delinir, galiba maşanın bulunmadığı zamanlarda kıygaşayı yağdan
kolaylıkla alabilmek için yapılıyor bu delme işi
kızgın yağı bırakılır kızarınca diğer tarafı çevrilir
İstenirse pudra şekeri sepelenipde yenilebilir
Genellikle cenazelerde helva ile birlikte verilir
Bazı yörelerde KEŞMEŞE de deniliyormuş.
Derleyen: Nafiz Gönlüşen Kaynak: Necla Gönlüşen
"KIYGAŞA MEN SOZAYIM, SEN AŞA" Kaynak: Fikriye Kayacan