ŞUBEREK-ŞİBEREK-ÇİBEREK-ŞİRBÖREK- ÇİBÖREK- ŞİBÖREK-
Чебуреки
Bir kilo una ikiyüz elli gram kıyma yeter
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg52xLY6nJ4vXxFAVZDRko04PosKWcIFeV-onIe6xszA1-7PQDjS0a2uNNHUDyFUDO3o19Kirz9K5593pXwIIVLvQL1A_yW_uEE00zcEUj5nWg9xWTZCMUUgNcSt-QMbq16S0J7e8EJTDDf/s1600/%C5%9Fuberek.jpg)
Unu bi kaba koyuyoruz iki çay kaşığı kadar tuz atıyoruz,suyunu ilave edip hamuru yoğuruyoruz kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutuyoruz
soğan kaba olmayacak onun için rendeliyoruz irice iki soğan yeter soğanda çiböreğe suyunu salar tatlandırır.kıymaya soğanı rendeliyoruz, sonra soğanlı kıymaya tuzunu(bir çay kaşığı kadar) ,karabiberini ve bir çay bardağı suyu katıp karıştırıyoruz.iç muhakkak sulu olacak tadını verende odur eğer suyun azaldığını görürseniz içi sulandırın yani bastırmadan hamura sürülecek kadar yumuşak olacak iç
İçe yağda cazlamasın diye ufak bir patates çok ince rendelenip koyulabilir ama çiböreğin suyunu çektiği için tadını biraz değiştirir bu iş genellikle kıyma az olduğu zaman yapılır.
Hamuru elle oklava gibi yuvarlayıp yılan gibi yaparız göz kararı küçük yumurta iriliğinde parçalara kesilir
bir parça alarak hamuru az üyeriz,opkalarız yani elde yuvarlarız,
tatlı tabağı iriliğinde hamuru açarız açarken hafif unlayarak açılırsa yapışmaz. hazırladığımız içi hamurun yarısına sürüp harç sürülmeyen kısmını üzerine kapatırız kenarlarını çibörek kesicisi ile veya ince kenarlı bir tabak ile keseriz
Çibörekleri iyice kızdırılmış derin bir kaptaki yağa salıp kızartırız
Pembeleşince diğer tarafını çeviririz pişince sıcak sıcak yenir yada
Bi kapaklı tencerenin içine konup biriktirilir.
Hamuru ince olacak, hamuru kalın olursa tadı madı olmaz onada çibörek denmez
İçi suluca olacak
Kıyması bol soğanı az olunca daha tatlı olur sanmayın soğanı tadını verir, soğanı bolca olsun.
Yağı çok ve yağ kabı derin olacak
Yağ kızgın olacak, soğuk olursa çibörek geç pişer yağı emer
Devamlı pişirince yağ soğur az ara verip yağın ısınması sağlanacak
Çibörekle delik olmamalı delik olursa yağa su sızıp yağı patlatıp sıçratıyor
Bu yüzden içini koyarken ve keserken dikkatli olmak gerekiyor
Eğer hamur açmada acemiyseniz hamuru fazla unlamışsanız hamurunu silkeleyip koyun yağa
Cibörekler hazırlandıktan sonra fazla bekletilmeden pişirilmelidir yumuşak bir hamur olduğundan yapışır alırken sozulur, delinir.
Çöyün kazanda olanının tadıda başka olur hani
Çöyün kazan altı yuvarlakça ağzı yayvan bir kazandır
Rusyadan romanyadan gelenlerde hep vardı
Sözlüklerden araştırdım Çoyun Türkmencede ısıtmak, Karaçaycada tunç-bakır karışımı dökme kazan manasına geliyor,döküm manasına geliyor
Çöyün kazanın helvası,pilavı, çiböreği çok güzel olur.
Biz derin tencereyle idare ediyoz
Şükrü dayımda pek sever hani çiböreği
Derleyen: Nafiz Gönlüşen
Leman Balcı'dan ÇİBÖREK
Foto: Leman BalcıÇİBÖREK
Çibörek hamuru için 3 su bardağı ılık su soğuğa yakın, 7.5 -8 su bardağı un alıyor, 4-5 çay kaşığı tuz, orjinal çi börek un su tuzdur bu şekil. Benim su bardağım küçük 200 mg.kadar. Ben 1 yemek kaşığı zeytinyağ 1 yemek kaşığı da sirke koyuyorum hiç yağ çekmiyor. Size kalmış. Hamur ne sert ne yumuşak oluyor orta. Biraz dinlensin. İç harcı için 300-400 gr kıyma, bir büyükçe soğan rendeledim, küçük küçük kıyılabilir bana rende kolay geliyor. Tuz karabiber 1 çay bardağı su ilave edilir karıştırılır. Hamurlar beze haline getirilir un yardımıyla, 22 adet çıktı, büyüklüğüne göre değişir tabi. Tek tek açıyoruz kağıtların arasına koyuyorum açtıklarımı çok ince değil mantı hamuru gibi, üst üste koyunca inceliyor zaten, kağıtların arasından ince açılırsa almak da zorlanırsınız. Kıymadan koyup kapatıyoruz, kenarlarını ben kapakla kesiyorum, çay tabağı olabilir düz yuvarlak sivri uçlu, kesici alet olabilir. Kızgın bol yağ da kızartıyoruz, çevire çevire üzerine yağ çıksın bu şekil kabarıyor. Kağıt havlu üzerine koyuyorum, sıcak sıcak yemeyi seviyoruz. Sofralarımız bol bereketli olsun
Kaynak: Leman Balcı