KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

26 Aralık 2010 Pazar

ŞOBAN KOBETE - BASMA KOBETE

ÇOBAN KOBETESİ
 cayılmay, sozulmay aşıtılgan kamurdan elmen basıp taptap yasalgan soyu 
yazmadan sündürmeden mayalı hamurdan el ile bastıra bastıra yapılan çeşidi
Mayalı hamurdan yapılır
7 su bardağı un, 2 tatlı kaşığı bira mayası,1 tatlı kaşığı tuz, aldığı kadar ılık su (yaklaşık iki su bardağı)
ve dilerseniz daha güzel bir hamur için bir çay bardağı sıvıyağ
mayayı biraz ılık su ile kabartın
Unun ortasını açın, kabarmış maya,tuz ve ılık su ilavesi ile ekmek hamuru yumuşaklığında bir hamur yapın.
Ilık bir yerde kabarması(mayalanması) için bekletin mayalanmaya bırakın
Mayalandıktan sonra bir çay bardağı sıvı yağı hamura ekleyip yoğurun
İç olarak patates yemeği pişirilir yada kıymalı patates yemeği
Hani bildiğimiz patates yemeği olacak kavurma patates değil
Hamur iki parçaya ayrılır bir parçasını çeke-soza basa-taptaya tepsiye döşüyoruz
Üstüne patates yemeğini döküyoruz sulu sulu olur
Üstüne diğer katı aynı şekilde kapatıyoruz
Kenarlarını burarak kapatıyoruz
Fırında pişirip, piştikten sonra elle hafif su serpeleyip üstünü kapatıyoruz demlenip yumuşaması için
Sonrası malum kobeteye hücum
Derleyen: Nafiz Gönlüşen


Fehime Çağlar'dan ÇOBAN KÖBETE
Foto: Fehime Çağlar
Benim çoban köbetem de böyle.. Patatesli ve tavuk etli....

Tarifi: Beyaz Tavuk etini tavla zarı büyüklüğünde doğruyor...kavurmaya başlıyorum...rengi değiştikten sonra soğanı kavuruyorum...2 tane sivri biberi de atıyorum...Üzerine küp küp doğradım patatesleri atıp kavuruyorum...Kırmızı toz biberi de attıktan sonra domatesle kavuruyorum....Üzerine suyunu koyup,biraz diri kalacak şekilde pişirip,süzmeye bırakıyorum...İçi soğuk olunca hamurlaşma olmuyor...
Hamurunu ise bir paket mayayı kabartıyorum..instant olursa daha çabuk kabarıyor....Bir kase yoğur ve bir kaseden biraz fazla yağı ılıtıyorum..ikisi beraber.... bu arada 5 bardak diyeyim una yarım kabartma tozu ve tuzu karıştırıyorum....Tuzunu bir tık fazla tutuyorum..Köbetenin tuzu az olunca datsız oluyor....Unun içine bir yumurta,mayayı,ılınmış yağı yoğurdu karıştırıp yoğuruyorum...hamuru çok yoğurarak yormaya gerek yok...Ilık biyerde kabarmaya bırakıyorum...
Kabaran hamurumu iki eşit parçaya ayrırıp tepsi büyüklüğünde açıyorum....tepsiye yerleştirip kenarlarını tırmandırıyorum..(tepsi kenarına...Çok kalın olmasın...çok ta ince olmasın..bir santim bile olmadın...) soğuk içini tepsiye yayıyorum...üzerine karabiber serpiyorum....Diğer hamuru da öyle açıp üzerine örttükten sonra,kenarlarını bükerek kapatıyorum...Üzerine süzdüğümüz için suyundan sürüp,200 derece fırına atıyorum...Her yerinin eşit kızarmasını istiyorsanız kağıt kesip hazırlayın..
Fırından çıkan köbetenin altına hemen 3 kat kağıt koyuyorum...gevrek kalsın diye...üzerine de kağıt ve bez örtüyorum....Kartiylerin dediği gibi anasının,babasının üyüne ketip kelgeşi....üzerini açıp iç suyunu gerktiği kadar,gerektiği kadar koyup, üst parçayı elinizle batırıp batırıp içini de katarak yiyyorsunuz...
ÇOK ayrıntılı yazdım ki herkes yapabilsin,yemek kültürümüz genişlesin ölmesin...
Kaynak: Fehime Çağlar


Blog Listem