![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA49wxXe-gquYL_xRHyzpWRMRH9Zw77BA0ISpPlMHxEaAtpN3bShsR3rPTWcuITHdh41RPZJXHfhlAoxabat3UdSNuttKnpWQmSyY7Bo5uBZkyQZvQ8MNsCExKCnJX9q9SrbcTriVI0qz5/s1600/SOZMA+KOBETE+(600%2Bx%2B450).jpg)
bırlep bırlep sozup yasalgan soyu
birer birer sündürüp/uzatıp yapılan çeşidi
ikişer veya üçer üçer de sozulabiliyor çabuk olması açısından
tatar yemekleri serisinden sozma kobetebirer birer sündürüp/uzatıp yapılan çeşidi
ikişer veya üçer üçer de sozulabiliyor çabuk olması açısından
kobete tatarlara özgü bir hamur işidir.
sozmak tatarcada sündürmek,çekmek,uzatmak manasına geliyor
hamurlar sozarak sündürerek açıldığı için bu ad verilmiş,
1,5 kg. kadar un, yarım çay bardağı sıvı yağ, yaklaşık 2 bardaktan az fazla su
(göz kararı yada el kararı denen şey işte yaklaşık bir kilo una iki bardak su gidiyor hamurun suyu azsa su kat, unu azsa un katarsın işte) ,
silme bir çorba kaşığı kadar tuz,
Un, tuz ve su ve yarım çay bardağı yağ yoğrulur.
Küçük yumurta iriliğinde hamurlar merdane ile tabak büyüklüğünde açılır
tabak iriliğinde açılan hamurlar merdane ile açılır
açılan tabak iriliğinde bir hamur alınır üstü sıvı yağla iyice yağlanır
(İçine pırasalı kıyma yada soğanlı kıyma konulur
Pirinç yada tavuğu bu kobetedede kullanabiliriz paşa gönlünüz nasıl dilerse)
ben bu sefer pırasalı kıyma hazırladım iç olarak
pırasalar küçük küçük doğranıp yağda kavrulur sonra kıyma ilave edilip
biraz kavrulur içine karabiber ve çok az da salça koyun kavururken
hazırladığımız içi tepsideki hamurun üzerine döşüyoruz
Sonra üstü 15 katlık bir dizi aynı şekilde açılarak kapanır
ve kenarları burularak kapatılır,
kobetemiz pişirilmeye hazır.
fırından çıktıktan sonra üzerine hafif su serpeleyip üzerini kapatıyoruz demlenip yumuşaması için
yaklaşık on dakika falan sonra açıp dilimliyoruz
Çıtır çıtır olur ağızda dağılan bir kobetedir
afiyet olsun.
Türkan halamda sozma kobeteyi güzel yapar
Derleyen: Nafiz Gönlüşen